Stationsklok
De Stationsklok is een favoriet model bij veel klokliefhebbers. De stationsklok kenmerkt zich doordat deze bijna altijd aan twee zijdes van een wijzerplaat is voorzien.
Een stationsklok wordt dwars op de uur gemonteerd en steekt dus de kamer, kantoor of hal in.
De stationsklok vroeger en nu
De échte Ouderwetse Nederlandse stationsklok heeft een secondewijzer die iets te snel loopt. De secondewijzer maakt namelijk zijn rondje in slechts 58 seconden. Dit is speciaal gedaan zodat de nieuwe minuut gestart kon worden door een puls die gegeven werd vanaf een centraal dochter kloksysteem op het station. Alle stations werden op hun beurt weer gelijk gezet aan hand van een moederklok in Utrecht. Die liep gelijk met de atoomtijd in Frankfurt. Hierdoor liepen alle stationsklokken door heel Nederland exact gelijk en altijd op de juiste tijd.
De klok verzetten voor de zomertijd wordt ook geregeld door de centrale stationsklok. Om de klok een uur vooruit te zetten voor de zomertijd gaf dit systeem 12 minuten lang 59 pulsen om de stationsklok een uur vooruit te laten gaan.
Om de stationsklok een uur terug te zetten voor de wintertijd werd een uur lang de klok stil gezet en weer gestart als de tijd weer goed liep.
Inmiddels is er op bijna elk station een eigen moederklok aanwezig welke gelijk staan aan de atoomtijd en wordt het centrale kloksysteem niet meer toegepast.
De stationsklokken in de kantoren en centrale stationsruimtes zitten ook aangesloten op het systeem.
In de toekomst zal elke stationsklok zichzelf direct gelijk zetten aan de atoomtijd of gekoppeld zijn waardoor het centrale kloksysteem komt te vervallen. De digitale versie van de stationsklok, denk daarbij aan de display borden op de stations, zet zichzelf goed aan de computer tijd, die op zijn beurt de atoomtijd aan houdt.
Stationsklok kopen? Zie hier een aantal voor u geselecteerde aanbiedingen!
Bestel nu uw favoriete Stationsklok (Nederlandse ontwerpen!) en betaal geen verzendkosten!
[table id=2 /]