Antieke Klokken

Antieke KlokkenAntieke klokken zijn er genoeg, maar wat is nou een antieke klok en hoe zit het met het verloop in de jaren.

Een antieke klok bestaat uit een mechaniek en een omhulsel van meer dan 100 jaar oud. De eerste mechanische klokken werden gemaakt rond de 13e eeuw. Deze mechanieken werden gaande gehouden door middel van gewichten in combinatie met de zwaartekracht. Rond de 15e eeuw werd het veermechanisme uitgevonden. Hierdoor kon de antieke klok opgewonden worden, en konden de klokken veel kleiner en compacter gemaakt worden.

Enkele algemene criteria om te bepalen of een klok antiek is:

  • De klok moet door mensenhanden gemaakt zijn
  • Het moet een zekere ouderdom bezitten. Over het algemeen wordt uitgegaan van een leeftijd van 100 jaar.

Waarde bepalen van uw Antieke Klok

De waarde van een klok is moeilijk te bepalen. Er zijn veel verschillende klokken te koop en soms worden deze zelfs al voor enkele tientjes aangeboden. De waarde van een antieke klok is mode onderhevig en fluctueert om die reden. Als u wilt weten of uw klok als antiek gezien kan worden en wat de verkoopwaarde is kunt u deze bij een antiek specialist of klokkenmaker laten taxeren. Heeft u een bijzondere klok in het bezit, dan kan de waarde zomaar enkele duizenden euro’s zijn. Nadat de waarde van de klok bepaald is kunt u uiteraard nog de keuzen maken om deze te houden of te verkopen.

Plaats een Reactie